De gemeente grijpt in bij bouw Valkestraat

Pompen in Valkestraat moeten van het dak

 © AD

Ontwikkelaar Schipper Bosch en bouwbedrijf Karbouw moeten binnen drie weken de warmtepompen van de daken halen bij het nieuwbouwproject in de Valkestraat.

Leo de Vries  16-11-17

De twee Amersfoortse bedrijven hebben een schrijven van de gemeente Amersfoort ontvangen waarin zij worden gesommeerd voor 6 december acht buitenunits ten behoeve van warmtewinning van de daken te halen van een aantal woningen in aanbouw. De warmtepompen op de daken zijn zonder vergunning aangebracht. Bewoners van de Valkestraat, Stovestraat en Nieuwstraat protesteerden vorige week tegen de pompen op de daken en eisten verwijdering van de units.
De gemeente Amersfoort gaat daarin mee. ,,Doordat het dakenlandschap (in het centrum, red.) wordt gewijzigd met het aanbrengen van deze units, is er sprake van strijdigheid met het bestemmingsplan’’, luidt het in de aanschrijving.
De omwonenden zijn blij. ,,Het is niet de eerste keer dat er iets mis gaat met de bouw van deze woningen’’, zegt voorzitter Marie-Antoinette de Veth van buurtvereniging De Valkhof. ,,Dit keer was voor ons de maat vol.’’
Woordvoerder Femke Berendsen van Schipper Bosch hoopt op een andere oplossing. ,,We hoopten hiermee het eerste gasloze project in de binnenstad te kunnen neerzetten. We proberen iets goeds te doen voor Amersfoort en voor het milieu.’’
De installatie inpandig bouwen, is volgens de woordvoerder niet zo gemakkelijk. ,,Het maakt gebruik van warmtewinning uit de buitenlucht, daarom staan ze buiten de woning. Normaal hangen ze aan de gevels, maar hier wilden we ze uit het zicht. We hopen niet dat de uitkomst straks is dat er alsnog gas moet worden aangelegd.’’