VVD wil ‘megamuseum’ aan oevers van de Eem

VVD wil ‘megamuseum’ aan oevers van de Eem

Groen licht voor hoogbouw en een waterstoftankstation

Artwin Kreekel Artwin Kreekel   Uit de krant van 20 oktober 2017

Amersfoort moet een ‘megamuseum’ krijgen. Dat moet komen aan de oevers van de Eem, dé hoofdlocatie voor de uitbreiding van de stad. En in dit nieuwe gebied mogen woontorens van tientallen meters hoog niet worden geschuwd.

Met deze hoofdpunten gaat de VVD de gemeenteraadsverkiezingen van maart in, zo blijkt uit de voorinzage die deze krant van de plannen kreeg. Amersfoort groeit de komende jaren flink: in 2030 wordt naar verwachting de magische grens van 175.000 inwoners gepasseerd. “Dan moet je het voorzieningenniveau mee laten groeien en daar moet je snel mee beginnen”, aldus wethouder Hans Buijtelaar, die samen met raadslid Maarten Flikkema het verkiezingsprogramma schreef.

Een ‘museum van formaat’ is iets wat de stad volgens de liberalen met deze groeispurt in het achterhoofd nog mist. “Met alle respect voor het harde werk dat er nu wordt gedaan bij de musea: het is allemaal te klein”, aldus Buijtelaar. “We prutsen wat in de marge. Kijk naar een Flehite: dat is nu klimatologisch een drama. En dat blijft het, óók als je het wil uitbreiden. We moeten niet willen concurreren met Amsterdam of Utrecht, maar kijk wat ze met de Fundatie in Zwolle hebben neergezet. Zoiets moet écht kunnen.”

Wat voor collectie het museum moet herbergen, is volgens de politici niet aan hen. “Een goede plek ervoor zou in ieder geval het Eemkwartier zijn. Dat zien wij als een goede plek voor woningen en horeca”, zegt Flikkema. “Om die bouw ruim baan te geven zou wat ons betreft niet alleen vuilverwerker Rova, maar ook de brandweerkazerne, op termijn een andere plek moeten krijgen.” Het museum komt volgens de liberalen in elk geval níet op het braakliggend terrein tussen het spoor en De Nieuwe Poort, waarop door anderen eerder wél werd gehint. “Het is geen eigendom van de gemeente.”

Hans Buijterlaar, wethouder

 

 

Maarten Flikkema, raadslid

 

 

 

 

 

Woontorens
De VVD wil ‘voor waar dat kan’ de bouw van woontorens mogelijk maken. “Maar niet tussen Koppelpoort en Kwekersbrug”, aldus Buijtelaar. Ook moet Amersfoort de regionale primeur krijgen met een waterstoftankstation. Waterstof is een duurzame brandstof, die nu door een aantal busbedrijven wordt gebruikt. “Er zijn in het land slechts twee stations, in het zuiden.”

Wat voor collectie het museum moet herbergen, is volgens de politici niet aan hen. ,,Een goede plek ervoor zou in ieder geval het Eemkwartier zijn. Dat zien wij als een goede plek voor woningen en horeca”, zegt Flikkema. ,,Om die bouw ruim baan te geven zou wat ons betreft niet alleen vuilverwerker Rova, maar ook de brandweerkazerne, op termijn een andere plek moeten krijgen.”

Het museum komt volgens de liberalen in elk geval níet op het braakliggend terrein tussen het spoor en De Nieuwe Poort, waarop door anderen eerder wél werd gehint. ,,Het is geen eigendom van de gemeente.”

Windmolens
Waar alle medewerking wordt verleend aan hoogbouw en de komst van het derde waterstoftankstation van Nederland, slaat de Amersfoortse VVD in haar verkiezingsprogramma de deur keihard dicht voor windmolens binnen de gemeentegrenzen.

,,We zijn niet tegen windmolens, maar willen ze alleen dáár waar ze het hoogste rendement behalen: op zee”, aldus raadslid Maarten Flikkema. ,,In de stad maken windmolens discussies over horizonvervuiling en geluidsoverlast los. En dat zijn nou net de twee zaken waar je met windmolens niets aan kunt doen.”

De gemeenteraad besloot in september onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een windmolen bij de afvalberg van Smink in Vathorst, op de rand van Isselt en in de oksel van de A1, bij bedrijventerrein De Hoef. Als de VVD het na de verkiezingen als grootste partij voor het zeggen krijgt, en daar lijkt het volgens de liberalen zelf wel op, dan kunnen die uitkomsten dus gelijk de prullenbak in.