‘Zandfoort aan de Eem onder pand van tien verdiepingen’

(foto:  ©NICO BRONS FOTOGRAFIE
André van Gelderen toont een maquette van het gebouw dat op de plek van Zandfoort aan de Eem moet komen.
De basis van de hoogbouw is vijftien meter met een accent tot dertig meter hoog. (André van Gelderen, initiatiefnemer)

‘Zandfoort aan de Eem onder pand van tien verdiepingen’

60 woningen, Zandfoort aan de Eem én een strand. Als het aan André van Gelderen ligt, verrijst een tien verdiepingen hoog pand aan de Eemhaven.

Rachel van Kommer   23 september 2017, 07:02

Op tafel staat een maquette van het Eemplein, de Eemhaven en De Nieuwe Stad. André van Gelderen (62) wijst de plek aan waar zijn markante Zandfoort aan de Eem sinds 2005 zonnige stranddagen, feesten, bruiloften, koffie en barbecues verzorgt. ,,We mochten hier maar vijf jaar zitten. Dat is achttien jaar geworden, tot 2023.”

Van Gelderen tilt ‘zijn gebouw’ uit de maquette. ,,Dit moet het worden”, zegt hij. 3,5 jaar geleden begon hij met een plan voor het nieuwe gebouw op de plek van Zandfoort aan de Eem. ,,In 2012 had de gemeente door dat het plan van creatieve economie in De Nieuwe Stad niet haalbaar is; sindsdien gaat ze voor een organische ontwikkeling van het gebied. Huidige bewoners en gebruikers is gevraagd mee te denken. Dat heb ik gedaan.”

Basis
Dit resulteerde in een ontwerp van Van Gelderen met SVP Architecten en ontwikkelaar Vireo Vastgoed. ,,De basis van de hoogbouw is vijftien meter met een accent tot dertig meter hoog. Aan de kadezijde staat het gebouw op poten. Het zweeft. Daaronder staat het strandpaviljoen van Zandfoort aan de Eem. Compleet los van het gebouw in een totaal andere stijl. Dat hoort bij ons, dat speelse.”

Voor zijn idee polste Van Gelderen Frank Zwetsloot. ,,Hij heeft een bijzondere flat in de Bijlmer gebouwd en durft op een andere manier naar gebouwen te kijken. Vanuit het concept, niet vanuit geld. Zandfoort aan de Eem moet een strandje worden met hoogbouw.”

Tekst loopt door onder de foto…

,Dit moet het worden”, aldus Van Gelderen.

FOTOGRAFIE ©NICO BRONS

Misschien dat ik wel een Zandfoort pop-up op een andere plek begin (André van Gelderen, initiatiefnemer)

Waar nu ‘Zandfoort’ staat, komt het strand en op het huidige strand wordt gebouwd. ,,We hebben onderzoek naar de zon laten doen. Als we het strand richting het nieuwe Oliemolenhofpark en de paviljoens bouwen, dan hebben we van 3 uur ’s middags tot 8 uur ’s avonds zon.”

Ook het strand ondergaat een metamorfose. ,,We willen er strandhuisjes op bouwen. Ik wil een toeristisch accent aan het concept toevoegen. De huisjes worden voor een dag of week verhuurd. Naast het strand richten we vier camperplaatsen in. Dit is voor ons een belangrijke verdieping ten opzichte van wat we nu hebben.”

 

Bierbrouwerij
Daarnaast komt er een kleine huisbierbrouwerij en een dagbestedingplek. ,,Een werkplaats c.q. winkel waar verse sappen en delicatessen worden gemaakt. Verder kan de bezoeker van ons verwachten wat we al jaren doen en dat is dan ook de boodschap voor wie graag in het pand wil wonen. Je moet ervoor kiezen. Er wordt gebarbecued, er worden feestjes gevierd en als het mooi weer is, ligt er een vrouw in haar bikini te zonnen. De reuring en gezelligheid die we nu brengen, blijven we brengen. In de zomer genieten we van het strand en in de winter van de Eemkade. Aan de kant van de haven hebben we rond het middaguur onder de overkapping een lunchterras.”

Het complex met zestig woningen waarvan 35 procent sociale huurwoningen, wordt gebouwd in dezelfde stijl als de andere gebouwen langs de Eemhaven en De Nieuwe Stad. ,,Industriële poëzie. Glas, staal, beton en stenen.”

En dat beleggers dan vragen: hoeveel miljoen heb je nodig? (André van Gelderen, initiatiefnemer)

Volgens Van Gelderen gaat het met de procedure ‘de goede kant op’.
,,Ik moest eerst de toegevoegde waarde van Zandfoort in een woonomgeving aantonen en beleggers vinden. Dat is gelukt. Een plek als Zandfoort met de sfeer, uitstraling, zien, beleven, plezier, zon en de recreatieve omgeving is belangrijk. Het voelt als een ongelofelijke overwinning en bevestiging dat andere partijen dat zien. Dat mijn levensdrift is om te zetten in iets wat zelfs door een woonomgeving wordt gewaardeerd, vind ik mooi. En dat beleggers dan vragen: hoeveel miljoen heb je nodig?”

Volgens Van Gelderen zijn de projectleider van de gemeente Amersfoort, het stedenbouwkundige team van Zus Architecten en het regieteam enthousiast over het ontwerp.

Laatste stadium
,,De ontwikkelaar zit op dit moment in het laatste stadium van de onderhandeling over de prijs met de gemeente. Ik denk dat we met ons ontwerp iedereen overtuigd hebben. Als we uit de prijs zijn, dan zal het slechts over de vormgeving gaan. Ik denk dat de combinatie van de massieve hoogbouw met de beleving die wij brengen, echt een hotspot wordt. Een oase met nog meer kracht dan nu. Een plek van verbinding tussen De Nieuwe stad, de oude stad en de Eemhaven.”

André van Gelderen presenteert zich als projectontwikkelaar aan de Eem. ©NICO BRONS FOTOGRAFIE

Van Gelderen hoopt aan het einde van het jaar duidelijkheid te hebben en over een jaar met de bouw te kunnen beginnen. ,,Die zal ook nog een jaar duren. Maar hopelijk kunnen we eind 2019 open.”

De Amersfoorter zal tijdens de bouw ‘Zandfoortloos’ zijn. ,,Misschien dat ik wel een Zandfoort pop-up op een andere plek begin.”